Dubrovnikv IT

DUBROVNIK
Smješten je na krajnjem jugu Republike Hrvatske. Proteže se u duljini od 20,5 km od rta Orsula na istoku do Brsečina na zapadu, obuhvaćajući i otočnu skupinu Elafita (Šipan, Lopud, Koločep, Olipe, Tajan i Jakljan). Na ukupnoj površini od 143.35 km2 smješteno je 31 naselje, 47.004 stanovnika, uz prosječnu gustoću naseljenosti od 328 stanovnika na 1 km2.
Klimatska obilježja
Zemljopisni položaj ovog područja je tipičan mediteranski s blagim i vlažnim zimama, te vrućim i sparnim ljetima (prosječno 2.600 sunčanih sati). Prosječna godišnja količina oborina je 1.250 mm, temperatura zraka 17°C, a ljetna temperatura mora 21°C. Jako puno je sunčanih dana i tijekom zimskih mjeseci. Prosječna ljetna temperatura zraka je 25°C koju ublažuje blagi maestral - glasnik lijepog vremena, dok tijekom hladnijih mjeseci uobičajeno pušu bura i jugo.
Flora i fauna
Naša obala je prelijepa, prožeta zaljevima, plažama, strmim stijenama i mnoštvom pošumljenih otoka. Velika je raznolikost i flore u kojoj ipak prevladavaju čempresi, borovi i masline, kao i vinogradi, plantaže limuna i naranača - zajedno s aromatičnim biljem i cvijećem, kao i egzotično bilje kao što su palme, agave i kaktusi koje stvaraju poseban ugođaj. Ljubitelji prirode ovdje će pronaći pravi mediteranski krajolik, a ljubitelji jedrenja prelijepo more i marine.


RIJEKA DUBROVAČKA OMBLA (antički Arion)
svojim jedinstvenim krajolikom pruža posjetitelju poseban i nezaboravan ugođaj. Nije samo riječ o bujnom zelenilu i njegovu utjecaju na idealne klimatske uvjete, nego i o bogatoj kulturnoj baštini s brojnim kulturnim spomenicima među kojima se posebno ističu ljetnikovci, manje ili više očuvani spomenici kulture, što ih je dubrovačka vlastela podizala od XV. do kraja XVIII. stoljeća. Dok povijest nudi bogatu kulturnu baštinu, s niskom dragulja renesansnog graditeljstva, sadašnjost već može pružiti gotovo sve ono što zahtjevni gost poželi. Rijeka dubrovačka sastoji se od niza naselja i udaljena je od Dubrovnika 7 km.

ZATON
je ljupki i slikoviti, 2 km dugi zaljev, odredište svih koji se žele okupati na žalima ili stijenama, provesti dan na suncu ili u sjeni starih borova, prošetati uz obalu, sjesti u male, ugodne restorane uz more ili uživati u dubrovačkim i dalmatinskim specijalitetima. Na razvedenoj obali zaljeva smještena su tri naselja: Veliki Zaton, Mali Zaton i Štikovica. Prirodna zanimljivost su izvori pitke vode Vrelo čija je voda nekad tjerala mlinove, a smješteni su pri dnu zaljeva. Povijesna su zanimljivost renesansni ljetnikovci nekadašnjih dubrovačkih vlastelinskih obitelji koji Zatonu daju prepoznatljivu sliku dubrovačkog ladanjskog područja. Zaton je udaljen od povijesne jezgre samo 10 km.
ORAŠAC
je veće mjesto smješteno iznad jadranske turističke ceste. Ispod mjesta na obali Koločepskog kanala, plaža je s lijepim žalom i pristanište za manje brodove. Orašac je poznat po zavjetnoj crkvi čudotvorne Gospe od Orašca, koja je izgrađena u 15. stoljeću, i po dvorcu Arapovo, nazvanom Soderini, a sagrađenim početkom 16. stoljeća, u čijoj je okolici pod krošnjama starih maslina smješten veliki autokamp. Orašac je udaljen od Dubrovnika 14 km.

TRSTENO
je staro mjesto kapetana i pomoraca, bogato povijesnom i prirodnom baštinom. Uz župnu Crkvu sv. Vida iz renesansnog razdoblja, u mjestu je pet starih kapela, u kojima se mogu naći vrijedne slike poznatih majstora. Trsteno je poznato po svojim dvjema 500 godina starim i gorostasnim platanama, zaštićenim spomenicima prirode, što rastu u centru mjesta uz izvor. Obilni izvor žive vode omogućio je bujnu i zelenu, prirodnu i kultiviranu vegetaciju Trstenoga. Čuveni Arboretum Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koji je osnovan na ladanjskom posjedu dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze, poznat je po bogatoj i staroj zbirci kultiviranih i egzotičnih vrsta drveća i raznih biljaka, smještenoj u renesansnom perivoju iz 15. stoljeća. Uz svoje prirodne vrijednosti, sa svojim ljetnikovcem, paviljonom, akvaduktom i baroknom fontanom, ovaj ladanjski posjed jedan je od najvrjednijih primjera dubrovačke ladanjske vrtne arhitekture. Trsteno je udaljeno od povijesne jezgre Dubrovnika
18 km.

SLANO
je pitomo naselje Dubrovačkog primorja smješteno u zaljevu dugom više od 2 km, koji ga je stoljećima štitio od neprijatelja i nevremena. Pješčane plaže, mediteranska vegetacija, gusti šumarci borova i maslina čine ga kao stvorenim za duge šetnje. Brojna arheološka nalazišta iz ilirskog i rimskog doba, renesansne i barokne građevine iz vremena Dubrovačke Republike govore o kulturnom i povijesnom značaju Slanoga. Među najljepša zdanja renesanse i baroka spadaju Franjevačka Crkva sv. Jeronima iz 14 st., ostaci Kneževa dvora iz 15 st., kao i ljetnikovac obitelji Ohmučević, koja je dala brojne poznate pomorce i književnike. Slano je danas turističko naselje idealno za obiteljski odmor i vrlo atraktivno za nautički turizam. Udaljeno je oko 30 km od Dubrovnika.

ŠIPAN OTOK
je najveći (16,5 km2) i spomenicima najbogatiji otok u skupini Elafita. Nalazi se na oko 7.6 Nm sjeverozapadno od Dubrovnika. Na otoku su dva veća naselja Šipanska Luka i Suđurađ, povezana cestom koja vodi kroz plodno šipansko polje. Tijekom XV.st. brojne vlastelinske obitelji Dubrovnika grade na Šipanu svoje ljetnikovce. Tako se u Šipanskoj Luci ističe ljetnikovac obitelji Sorkočević. U župnoj Crkvi sv. Stjepana nalazi se slika Bogorodice s djetetom, rad venecijanskog slikara Panteleonea iz XV. st. Iznad Šipanske Luke Dubrovačka Republika je smjestila centar svoje vlasti na otoku, kasnogotički Knežev dvor podignut 1450. godine. U Suđurđu dominiraju dvije velike obrambene kule sagrađene u kompleksu dvaju renesansnih ljetnikovaca obitelji Skočibuha (XVI.st). Ove kule su služile za obranu od gusara. Na obroncima šipanskog polja nalaze se brojni ljetnikovci, te srednjovjekovne renesansne, barokne crkve i crkvice. Posebno je zanimljiva Crkva-tvrđava sv. Duh. Čisto more, posebno bogato ribom, obilje zelenila i nadaleko poznato šipansko vino privlače sve više gostiju željnih mirnog odmora.

LOPUD OTOK
je drugi po veličini u skupini elafitskih otoka (4,63 km2). Zbog povoljne klime s prosječno 2584 sunčana sata godišnje i blagog podneblja ovaj gospodarski najrazvijeniji otok prekriven je bujnom sredozemnom vegetacijom. Jedino naselje Lopud smješteno je u uvali iz koje vodi put do suprotne strane otoka do pjeskovite uvale Šunj. Lopud je u prošlosti bio više naseljen nego što je to danas, pa kronike govore da je potkraj XVI. st. imao 2 samostana, 30 crkava i znatan broj ljetnikovaca i palača, od kojih se do danas sačuvao samo dio. U turističkom pogledu Lopud je najrazvijeniji otok elafitskog otočja, a mjesto Lopud jedno od najposjećenijih otočnih mjesta. Blaga mediteranska klima, bujna mediteranska i suptropska vegetacija sa čempresima, limunima, narančama, borovima i palmama, brojne prekrasne plaže (Šunj) i mogućnost ugodnih šetnji uz obalu, čine Lopud izuzetno atraktivnom destinacijom.

KOLOČEP OTOK
Površina mu je 2,35 km2. Od luke Dubrovnik udaljen je 3 Nm u pravcu sjeverozapada. Otok je građen od vapnenca i dolomita. Nema izvora, ni vodenih tokova. Koristi se podzemna živa voda. Na njemu se nalaze dva naseljena mjesta sa pješčanim i šljunčanim plažama koje pružaju odlične uvjete za uživanje u bistrom i čistom moru: Gornje i Donje Čelo. S istoka i zapada obrastao je gustom borovom šumom. U podneblju blage sredozemne klime na otoku uspijevaju vinova loza, maslina i južno voće. Za XV. stoljeće može se reći da je zlatno doba Koločepa. Na otoku se grade mnogi sakralni objekti i ljetnikovci. Nakon napada turskog brodovlja 1571. otok je utvrđen obrambenim kulama na svim važnijim uporištima.
U Donjem Čelu je župna Crkva Velike Gospe, koja se počela graditi u XIII. st. Na putu prema Gornjem Čelu nalazi se Crkvica sv. Antuna iz XV. st. U Gornjem Čelu je predromanička Crkva sv. Antuna Padovanskog sagrađena u XI./XII. st.. Na otoku se može vidjeti još nekoliko crkvica predromaničkog doba. Nažalost, mnoge koločepske crkvice danas su samo ruševine.

ŽUPA DUBROVAČKA
i njezina živopisna turistička naselja: Kupari, Srebreno, Mlini, Soline i Plat, smještena je 6 km jugoistočno od povijesne jezgre grada Dubrovnika. Omeđena sa sjeverne strane brdovitim lancem, što se strmo spušta prema slikovitoj kotlini ispunjenoj suptropskom vegetacijom i nizom sela u samoj blizini i uz rub Župskog zaljeva, sjedinila je na malom prostoru toliko obilje darova jedinstvene prirode, koji je zasigurno čine jednom od najljepših oaza dubrovačke rivijere. Nadaleko poznato Jadransko more upravo u plavetnilu dubina njezina zaljeva, s brojnim pješčanim i šljunčanim plažama, nalazi punu potvrdu svojih vrijednosti. Spomenička i ambijentalna građevinska baština skladno se nadopunjuju turističkim sadržajima razmještenima uz samu morsku obalu. U modernim hotelima primjeren sadržaj turističke ponude udovoljava željama i najzahtjevnijih posjetitelja, počevši od gastronomske ponude, zabave i kulturnih događaja, do sportova na kopnu i moru. Zato, zbog sve te raznovrsnosti, doći u Župu dubrovačku jednom – znači vraćati joj se opet, te je upoznavati uvijek nanovo.

KONAVLE
su najjužnija regija Hrvatske čiji krajobraz okružuju brda što graniče prema Bosni i Hercegovini, a s morske strane visoke konavoske stijene, s uvalama i poluotocima Cavtata, Molunta i Prevlake. Konavle su poznate po kvalitetnoj i autohtonoj kamenoj arhitekturi i nadasve po bogatoj kulturnoj tradiciji u umjetničkom rukotvorstvu. Stoljetna pripadnost Dubrovačkoj Republici omogućila je prosperitet ovog plodnog poljoprivrednog kraja, oaze blagostanja i napretka.

CAVTAT
je antički jadranski Epidaurum; Civitas Vetus – preteča Dubrovnika, srednjovjekovni je gradić što se po urbanističkom planu izgradio na južnim padinama poluotoka s dvije, duboko pristupačne uvale. Stoljećima je građen po kanonima dubrovačkog sklada i u svim je povijesnim razdobljima imao stvaratelje čija su djela istinska vrijednost. Kulturna i povijesna priča jedinstvenih i prirodnih ljepota čita se i priča u neprekidnom slijedu. U neposrednoj blizini Dubrovnika, a u ozračju ugodne mediteranske klime i bujne vegetacije. Cavtat se razvio u kulturno i turističko središte Konavala i (cavti) cvate u svojoj pitomoj ljepoti.

MOLUNAT
je maleno ribarsko-turističko mjesto, 20 km jugoistočno od Cavtata. Područje Molunta ekološki je očuvana priroda s brojnim vrstama mediteranskog raslinja i ljekovitog bilja, razvedenom obalom, skrovitim plažama te morem bogatim ribom i prekrasnim podvodnim lokalitetima. Mjesto nudi smještaj u privatnim kućama, apartmanima , pansionima i autokampovima te omogućava istinski odmor uz užitak izravnog dodira sa netaknutom prirodom.

POLUOTOK PREVLAKA,
najjužniji je dio hrvatske obale, na samom ulazu u Bokokotorski zaljev. Još od 14. stoljeća kada je Dubrovačka Republika otkupila istočni dio Konavala od bosanskih vladara, pa sve do kraja 2002. godine na ovom prostoru mijenjali su se razni oblici vojne prisutnosti. Na krajnjoj točki poluotoka polovinom 19. stoljeća Austro-Ugarska je izgradila utvrdu, koja je i danas najveća atrakcija ovog prostora. Danas kada je poluotok Prevlaka proglašen parkom prirode na ovom prostoru nude se brojni atraktivni programi za aktivan odmor kao što su: slobodno penjanje, paintball, team building programi, biciklizam, ronjenje, podzemni tuneli i drugo.

Image Gallery

Room was well appointed and modern at a very good price. Great location only 200 m from the beach and restaurants. Nice grounds. – Nathaniel , Australia
I had an excellent time at the Villa and will be back next year. Toni is an incredible host. Look forward to seeing you again next year, Toni - Johan , United States
Room was well appointed and modern at a very good price. Great location only 200 m from the beach and restaurants. Nice grounds. – Nathaniel , Australia
Hotel was located right next to the nice swimming beach. Excellent rooms and Tony was the most helpful host i have ever had. highly recommended. – Eric , Australia
The place was excellent and very close to the beach. The staff was really nice and helpful. Great hostel! – Ivana Garcia , Argentina
I loved Villa Micika the staff were very helpful and the resturant next door has great food and very inexpensive in comparison to the old town. I will recommend this place to my world travelers and surely will go back. – Simon , Sweeden
Excellenct location, very beautiful, excellent services, tropical yard, beautiful landscape - the perfect place in Dubrovnik! - Horia, Romania
Me esta es lo mas bellos que he visto en toda mi vida , gracias por sus antenciones - Rodolfo , Peru
The property was clean, large and had excellent facilities. We were warmly welcome and the owner was accommodating and helpful. – Sarah , United Kingdom
I highly recommend Vila Micika for a cozy comfortable stay in a traditional style stone house.- Jillian , Australia

CONTATTO

Indirizzo: Mata Vodopića 10, 20 000 Dubrovnik

Telefono: +385 (0)20 437 332

Fax: +385 (0)20 437 162

GSM/Viber/WhatsApp: +385 (0)98 243 717

Email: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Skype: vila-micika

©2020 VILA MICIKA , DUBROVNIK CROATIA. ALL RIGHTS RESERVED

languages

Utilizziamo i cookie sul nostro sito Web. Alcuni di essi sono essenziali per il funzionamento del sito, mentre altri ci aiutano a migliorare questo sito e l'esperienza dell'utente (cookie di tracciamento). Puoi decidere tu stesso se consentire o meno i cookie. Ti preghiamo di notare che se li rifiuti, potresti non essere in grado di utilizzare tutte le funzionalità del sito.